Het Erasmus MC ofwel EMC is voor ons een heel bijzonder project. We hebben de gehele vaste inrichting gemaakt. Een enorme omvang, het is de grootste bouwput van Nederland op dit moment. We werken inmiddels ruim 3,5 jaar aan dit project, op het moment van sleuteloverdracht van de hoofdopdracht.

We realiseren voor het universitair ziekenhuis de balies, patiënten kamers, pantry’s, wachtmeubilair, wandbekleding, Hi-Macs wastafels en overige vaste inrichting waaronder de grote balies in de centrale hal; oplevering in 2018. Als interieurbouwer hebben we hier de vaste inrichting geplaatst, verdeeld over 144 afbouwzones en verkeersruimten. Planning technisch een uitdaging voor zowel onze werkvoorbereiding, productie als montage mensen. Met een vast team hebben we dit bijzondere project uitgevoerd.

Een bijzonder filmpje van ABT door Maarten Huisman, integrale bouwmanager en hoofd directievoerder namens EGM.

Het nieuwe Erasmus MC is een bouwproject van uitzonderlijke omvang.

Een paar cijfers:

Bruto vloeroppervlak: 203.000 m2 (incl. Passage en Rg) een oppervlakte van ruim 41 voetbalvelden.
Nuttig vloeroppervlak: 100.000 m2
Voor technische installaties: 17.500 m2
Voor technische schachten: 7.500 m2

De vrije verdiepingshoogte t/m laag 14 is 4 meter; daarboven 3,50 meter.
De plafondhoogte is 2,7 meter in het ganggebied en ongeveer 3,2 meter aan de gevel.
Het hoogste punt is op 120 meter.

2,2 miljoen m3 lucht/uur
46 liften
7,5 kilometer zonwering

In totaal werden zo’n 2.430 heipalen de grond in geslagen.
De heipalen zijn van voorgespannen beton; ze zijn 28 meter lang en wegen 13 ton per stuk.

Met een bruto vloeroppervlak van 203.000 mis het nieuwe Erasmus MC op dit https://youtu.be/puQ1KkLT8ocmoment het grootste utiliteits bouwproject in Nederland. Ter vergelijking: ‘De Rotterdam’, die tot nu toe het grootste vloeroppervlak had, heeft een BVO van 160.000 m2. (Bron site EMC)

De aannemer van het nieuwbouwproject is de Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC. De combinatie wordt gevormd door BAM Utiliteitsbouw bv en Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten. Het ontwerp van het casco en de binnen inrichichting is gemaakt door: EGM Architecten bv, Dordrecht