INSIDE/INSIDE is de onafhankelijke tool voor een duurzaam interieur! Technoplanning is sinds de oprichting betrokken bij dit platform. Op 25 oktober 2018 is het platform officieel gelanceerd.

Wat is het?

INSIDE/INSIDE is hét centrale online platform waar objectief inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is.

Lees hier het interview van INSIDE/INSIDE met Technoplanning!

Gebruikers zoals interieurarchitecten, facilitair medewerkers, ontwikkelaars en consumenten selecteren interieurproducten en materialen. Vervolgens kunnen zij detailinformatie lezen én betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact inzien en vergelijken.

De gebruiker selecteert de aantallen of m2 producten en materialen en voegt dit toe aan de projectberekening. Vervolgens kan er worden “afgerekend” op milieu impact. In één overzicht is te zien welke impact het interieur heeft en door welke onderdelen dit wordt beïnvloed.

Gebruikers besparen hiermee tijd en geld, omdat het verzamelen van informatie een stuk eenvoudiger wordt. Daarnaast hebben zij toegang tot betrouwbare informatie die onafhankelijk getoetst is. De output van het platform kan onder andere worden gebruikt in aanbestedingen en voor certificeringen.
Het onafhankelijke platform is een initiatief van Odette Ex, van Ex interiors, Nibe en Dutch Green Building Council.

Met het oog op onze toekomst veranderen we ook de eisen die we stellen aan onze interieurs. We worden steeds kritischer en selectiever in onze zoektocht naar de mooiste, meest innovatieve materialen en producten. Circulariteit is key. Re-use, recycling, hernieuwbare grondstoffen en materialen zijn daarbij onmisbaar. Voor duurzame en circulaire gebouwen bestaan er al langere tijd richtlijnen, wetten en labels. Voor interieur echter nog nauwelijks, maar dat is nu veranderd…

Hoe werkt het?

Leveranciers en producenten in de interieurbranche laten hun producten en/of materialen certificeren door middel van een Levenscyclusanalyse (LCA)*. De uitkomst wordt vervolgens in een database geplaatst waardoor een objectieve vergelijking gemaakt kan worden tussen verschillende interieurmaterialen en -producten.

Hierdoor is het mogelijk om: objectieve vergelijking te maken tussen geselecteerde producten en materialen. Getoetste duurzaamheid onafhankelijk weer te geven en daarmee gefundeerd duurzame keuzes te maken. Duurzaamheid in aanbestedingen en projecten feitelijk te bepalen, afgestemd op ontwikkeling van de Europese wetgeving.

*Bij een LCA wordt gekeken naar de totale milieu impact gedurende de gehele levensduur. Dit proces begint bij de winning van de grondstoffen en eindigt uiteindelijk bij de afvalverwerking. Alle daartussen liggende fasen van productie, transport en onderhoud worden meegenomen in de analyse.

Kijk op de website van INSIDE/INSIDE voor meer informatie

Benieuwd hoe we uw project duurzaam en circulair kunnen maken? Neem contact met ons op en bel ons op 0547-275225.