Weinig voorraad en flinke prijsstijgingen

Eind 2020 stonden de kranten en nieuwssites er al vol mee: drastisch materiaaltekort in de bouw- en meubelindustrie. Een belangrijke oorzaak: de coronacrisis. Door corona werd de productie van sommige materialen flink teruggeschroefd of soms zelfs gestaakt. Ook het vervoeren van materialen werd steeds lastiger. Het was hierdoor vaak de vraag of spullen op tijd werden geleverd en later ook of het überhaupt de plaats van bestemming zou bereiken. Daarnaast ging de kostprijs flink omhoog, onder andere door de ontwikkelingen in Oekraïne en de verhoogde energieprijzen. Geen makkelijke periode dus.

Ook wij als Technoplanning kregen hier al snel mee te maken en waren genoodzaakt hierop te acteren. Met name MDF en multiplex zijn enorm in prijs gestegen, maar ook staal en vele andere (kleine) materialen, waaronder ladegeleiders en scharnieren.

De stijgende prijzen en de oplopende levertijden hebben erin geresulteerd dat we ons werkproces hebben aangepast: waar we voorheen alles tot in detail uittekenden voordat we de materialen bestelden, houden we er in het huidige ontwerp rekening mee dat sommige materialen misschien niet of moeilijk leverbaar zijn. We bestellen nu eerder en soms wat meer, zodat we voorkomen dat we onverwacht stil komen te staan in de productie.

Door in oplossingen te denken en te kiezen voor materialen en maten die wél op voorraad zijn, kunnen we toch nog de projecten leveren hoe we ze willen. Het vergt wel wat creativiteit, soms gaan hele concepten op de kop. En ja, helaas vallen de kosten hierdoor soms hoger uit dan vooraf begroot. Dat is niet altijd leuk om te vertellen, maar gelukkig is er veel begrip voor. We moeten immers roeien met de riemen die we hebben en er het beste van maken. Gelukkig lukt ons dat aardig. Ook al is het een onzekere en soms lastige periode, we maken nog steeds mooie projecten waar we echt trots op zijn. En onze klanten ook!

Meer weten?

Benieuwd welke projecten wij al hebben opgeleverd en hoe wij jouw ideeën vorm kunnen geven? Bekijk onze projecten of kom langs voor een kop koffie. Wij leggen het je graag uit!

0 resultaten gevonden
Gevonden op pagina's
Gevonden in blogs, inspiratie & projecten
Maak een afspraak Nu met ons bellen?